بین الملل تابناک: استقرار ۱۰۰ شهپاد ارتش آمریکا در خلیج فارس، حمله هوایی گسترده ترکیه به شمال عراق و سوریه، بازگرداندن حساب توییتری ترامپ توسط ایلان ماسک، تکذیب ارسال سلاح به ایران از سوی اربیل و توافق فرانسه، آلمان و اسپانیا برای ساخت جنگنده جدید، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
استقرار ۱۰۰ شهپاد ارتش آمریکا در خلیج فارس
فرمانده «ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا» از تصمیم واشنگتن برای استقرار بیش از ۱۰۰ شهپاد (شناور هدایت پذیر از راه دور) در آبهای استراتژیک خلیج فارس خبر داد.
به گزارش سایت النشره، مایکل کوریلا، فرمانده «ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا» موسوم به «سنتکام» در سخنانی در جریان کنفرانس سالانه "گفتوگوی منامه" در بحرین در این باره اظهار داشت: «تا سال آینده میلادی در همین زمان، یگان ویژه ۵۹، ناوگانی متشکل از بیش از ۱۰۰ شناور سطحی و زیرسطحی بدون سرنشین را تشکیل خواهد داد که با هم در ارتباط خواهند بود.»
یگان ویژه ۵۹ در سپتامبر ۲۰۲۱ در بحرین و مقر ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا، با هدف ادغام سیستمهای بدون سرنشین و هوش مصنوعی در عملیات خاورمیانه راه اندازی شد.
کوریلا افزود: علاوه بر این، آمریکا در حال اجرای یک برنامه تجربی برای مقابله با پهپادهای دشمنان در چارچوب همکاری با شرکای خود در منطقه است.
وی ادامه داد: با پیشرفت فناوری هواپیماهای بدون سرنشین، توسعه هواپیماهای بدون سرنشین توسط دشمنان ما ممکن است بزرگترین تهدید فناوری برای امنیت منطقه باشد.
حمله هوایی گسترده ترکیه به شمال عراق و سوریه
بامداد روز یکشنبه وزارت دفاع ترکیه اعلام کرد، حملات هوایی به پایگاههای شبهنظامیان کرد در شمال سوریه و شمال عراق انجام داده است.
به گزارش رویترز، این وزارتخانه در بیانیهای اعلام کرد: این حملات پایگاههای حزب کارگران کردستان (پکک) و شبهنظامیان کرد سوری ی پ گ را که ترکیه میگوید شاخهای از پکک هستند، هدف قرار داد.
اواخر روز شنبه، نیروهای سوریه دموکراتیک (SDF) به رهبری کردها اعلام کردند که هواپیماهای ترکیه دو روستای پر از آوارگان داخلی را در شمال سوریه بمباران کردند. ترکیه تاکنون سه حمله به شمال سوریه علیه شبه نظامیان انجام داده است.
فرهاد شامی، رئیس مرکز رسانهای نیروهای سوریه دموکراتیک به رهبری کردها (SDF) اواخر شب شنبه در توییتر اعلام کرد که هواپیماهای ترکیه در حال حمله به شهر کوبانی در شمال سوریه هستند که تحت کنترل نیروهای دموکراتیک سوریه است.
سلیمان سویلو، وزیر کشور ترکیه گفته بود گمان می رود، دستور حمله تروریستی در مرکز استانبول از شهر مرزی کوبانی سوریه صادر شده باشد.
وزارت دفاع ترکیه میگوید، عملیات هوایی علیه شاخه نظامی پ.ک.ک یا حزب کارگران کردستان در سوریه و شمال عراق مطابق با حق دفاع از خود انجام شده است.
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه پیشتر گفته بود که ترکیه می تواند عملیات دیگری را علیه کردهای سوریه انجام دهد.
ترکیه روز سهشنبه اعلام کرد که پس از تکمیل یک عملیات فرامرزی علیه شبهنظامیان پکک در عراق، پس از بمبگذاری مرگبار آخر هفته گذشته در استانبول، قصد دارد اهدافی را در شمال سوریه تعقیب کند.
دولت ترکیه شبهنظامیان کرد را مسئول انفجار در خیابان استقلال استانبول در ۱۳ نوامبر میداند که منجر به کشته شدن شش تن و مجروح شدن بیش از ۸۰ تن دیگر شد؛ هیچ گروهی مسئولیت انفجار در خیابان شلوغ عابر پیاده را بر عهده نگرفته است و گروههای کرد نیز دست داشتن در این انفجار را رد کردهاند.
بازگرداندن حساب توییتری ترامپ توسط ایلان ماسک
«توییتر» بامداد یکشنبه (به وقت تهران) حساب کاربری متعلق به «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور سابق آمریکا را دوباره فعال کرد.
ایلان ماسک، رئیس جدید توییتر اواخر روز جمعه یک نظرسنجی توییتری را آغاز کرد و از دنبال کنندگانش خواست در مورد بازگرداندن حساب کاربری دونالد ترامپ در این پلتفرم رای دهند.
تا این لحظه ۱۵ میلیون تن در این نظرسنجی شرکت کردهاند و ۵۲ درصد خواستار بازگشت توییتر به ترامپ شدهاند. ۴۸ درصد هم با این موضوع مخالفت کردهاند.
ایلان ماسک، مالک جدید توییتر، در ماه می اعلام کرد ممنوعیت فعالیت ترامپ در توئیتر را لغو خواهد کرد. حساب کاربری وی پس از حمله سال گذشته به ساختمان کنگره آمریکا تعلیق شده بود، زیرا ترامپ به دخالت و تحریک حمله کنندگان متهم شده بود.
ماسک اوایل روز جمعه گفته بود، هنوز تصمیمی برای بازگرداندن حساب ترامپ گرفته نشده ولی توییتر برخی از حسابهای جنجالی را که ممنوع یا تعلیق شده بودند، از جمله وبسایت طنز بابیلون بی و یک کمدین به نام کتی گریفین را بازگرداند.
تصمیم ماسک برای درخواست راهنمایی از کاربران توییتر در مورد اینکه چه کسی باید در این پلتفرم باشد، بخشی از تلاشهای او برای بازگرداندن وجهه توییتر بعد از بحرانهای مختلف در این شرکت از جمله اخراجها و استعفاهای گسترده توصیف شده است.
حساب کاربری ترامپ در توییتر ژانویه ۲۰۲۱ به دلیل احتمال تحریک به آشوبهای بیشتر در خصوص نتایج انتخابات ریاستجمهوری معلق شده بود. تصمیم توییتر در آن زمان بعد از آن گرفته شده بود که گروهی از هواداران دونالد ترامپ به ساختمان کنگره حمله کردند.
ترامپ چند ماه پیش به فاکسنیوز گفت که قصدی برای بازگشت مجدد به توییتر ندارد و قصد دارد در پلتفورم خودش، تروث سوشال، فعال باشد.
تکذیب ارسال سلاح به ایران از سوی اربیل
به رغم تأکید چند باره جمهوری اسلامی ایران، مبنی بر لزوم پایان بخشیدن به حضور گروه های تروریستی در خاک کردستان عراق، اربیل باز هم ادعاهایی در این باره مطرح کرد.
جوتیار عادل سخنگوی دولت کردستان عراق با انتشار بیانیهای مدعی شد: دولت کردستان، اجازه نخواهد داد که اراضی آن، خطری برای امنیت کشورهای همسایه ایجاد کند.
پایگاه خبری شفق نیوز به نقل از عادل گزارش داد، برخی روزنامههای ایرانی به اظهارات جان بولتون که در حال حاضر هیچ منصبی در آمریکا ندارد، استناد میکنند، مبنی بر اینکه سلاح های قاچاقی به ایران، از کردستان وارد میشود.
وی در عین حال ادعا کرد، کردستان عراق «این اتهامات را که برای چندمین بار تکرار شده است، رد میکند.»
در همین ارتباط، منوچهر متکی، وزیر سابق امور خارجه کشورمان تأکید کرد که بازداشت عناصری از اغتشاشگران، اطلاعات خوبی در اختیار ایران قرار داده است و دولت کردستان عراق باید پیام ایران را گرفته باشد.
متکی درباره تحرکات عناصر تروریستی در کردستان عراق گفت: اگر برخی گروههای تروریستی میخواهند در کردستان بمانند، نباید سلاح و آموزش نظامی داشته باشند و باید متوقف شود. هیچ کشوری اردوگاههای نظامی را پشت مرزهای خود تحمل نمیکند.
وی ادامه داد: نکته مهم دور کردن هر گونه حضور مشکلزای این عناصر از مرزهای ایران است... برخی از مقرهای آنان در حملات اخیر نابود شد و اگر لازم باشد، باز هم به مقرهای مشکلزای آنان حمله خواهد شد.
این دیپلمات ایرانی در پایان هشدار داد: بعد از گفتوگو با دولت عراق، بغداد از موضع ما کاملا مطلع است، و آنکس که باید پیام اول را بگیرد، دولت کردستان عراق است و باید به یاد بیاورد که ایران بر سر امنیت ملی خود اصلا مسامحه نمیکند. ما برای اثبات برادری خود با برادران در عراق از جمله برادران کُرد، سالها حضور اینها را تحمل کردیم.
توافق فرانسه، آلمان و اسپانیا برای ساخت جنگنده جدید
فرانسه، آلمان و اسپانیا درباره شروع طرح تولید جنگنده جدید FCAS، به عنوان بزرگترین طرح نظامی اروپا با بودجهای بیش از ۱۰۰ میلیارد یورو به توافق رسیدند.
وزارت دفاع آلمان ضمن اعلام این خبر در بیانیهای اعلام کرد : مذاکرات فشرده بین شرکتهای صنعتی کشورهای مذکور به پایان رسیده است و سه کشور برای شروع پروژه به توافق رسیدند.
در بیانیه وزارت دفاع آلمان آورده شده که این توافق در بالاترین سطح دولتی به سرپرستی فرانسه قرار است انجام شود.
وزارت دفاع اسپانیا نیز در بیانیهای جداگانه اعلام کرد که مادرید ۲.۵ میلیارد یورو در این پروژه سرمایهگذاری خواهد کرد که تا سال آینده ۵۲۵ میلیون یورو از این مبلغ پرداخت می شود.
کریستین لامبرشت، وزیر دفاع آلمان توافق کشورهای اروپایی برای ساخت این جنگنده را گامی بزرگ و نشانه مهم همکاریهای سه کشور در عرصه نظامی خطاب کرد.
ماه گذشته، مکرون نشست مشترک وزیران فرانسه و آلمان را به دلیل اختلاف نظر با برلین در مورد طیف گسترده ای از موضوعات از جمله پروژه های دفاعی و انرژی لغو کرد.
هر دو طرف در یک سال گذشته تلاش کردند برای ساخت جنگندههای جدید به توافق برسند.